Општи услови

На статиите изваден на овој сајт извештај за состојбата на индустријата како што се гледа од страна на мејнстрим медиумите и не ги одразуваат мислењето на припадниците на ILWU Коска Longshore дивизија.

Последни пораки

"Копа за вистината" на Никарагва канал

Nicaragua Canal Protest

Неколку илјади демонстранти, извикувајќи "Ние не сакаме кинеската", протестираа во Манагва, главниот град, и покрај полициските напори да ги задржи во своите села, велат активистите. Boatmen во Пунта Gorda на карипскиот брег одбија да ферибот тешка машинерија да се користи за да се започне со изградба, плашејќи нивната егзистенција ќе биде повредена.

Од една статија со поднаслов "Кинески изградба треба да започне, но на што?" во Економист оваа недела:

На 22 декември како чудна двојка - Никарагва левичарска влада и кинески роден телеком магнат - велат дека ќе започне со реализација на сонот кој го плени Жителите на Никарагва генерации: изградба на интер-океанските канал да им конкурира на Панама. Според Мануел Коронел, еден осемдесетгодишен кој раководи со органот канал, нивните намери се сега надвор од спорот. "Кога на невестата и младоженецот да одреди датум, знаете дека е сериозно", вели тој.

Но прашање г-дин Коронел само каде изградбата ќе започне и кој ќе плати за него, и тој нема одговори. Ниту HKND, со седиште во Хонг Конг компанија водена од страна на Ванг Џинг, што е за изградба на патишта 50 милијарди долари. Проектот е обвиткан во тајност од Националното собрание на Никарагва доделени 50-годишна концесија за HKND во 2013 година Нема физибилити студијата, извештајот за животната средина-влијание, бизнис случај или план за финансирање се уште не е пуштен на слобода. Наместо да се platitudes од санданистите владата на Даниел Ортега за тоа како тоа ќе донесе нови работни места богатство и ќе заврши на сиромаштијата.

Досега, таа ја донесе толку многу страв како надеж. Од кинески се зборува геодети, поддржан од Никарагва, војници и полицајци, почна со проценка на земјиште и куќи по должината предложените 278km на каналот е (172 милји) пат пред неколку месеци, селаните, стравуваат од нивната земја се експроприра излегоа на улиците 16 пати.

Прочитај го остатокот од овој економист линк

Сподели

Најди другите вести на оваа тема со кликнување на тагови и клучни зборови категорија погоре.